Με το Ν.4512/ΦΕΚ5/Α/17.1.2018[1] συστάθηκε νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου { Ν.Π.Δ.Δ.} με την επωνυμία Ελληνικό Κτηματολόγιο, το οποίο εποπτεύεται από τον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης[2] με σκοπό “τη διασφάλιση της αξιοπιστίας, δημοσιότητας και διαθεσιμότητας των χωρικών και νομικών δεδομένων που αφορούν την ακίνητη ιδιοκτησία και τη διασφάλιση της δημόσιας πίστης και ασφάλειας των συναλλαγών”.
Το Αντικείμενο του Φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο προσδιορίζεται επακριβώς στο άρθρο 1 του Ν.4512/2018, μεταξύ άλλων αντικείμενο του φορέα είναι :
-η σύνταξη, τήρηση, ενημέρωση και λειτουργία του Εθνικού Κτηματολογίου, σύμφωνα με όσα ορίζονται στους νόμους 2308/1995 και 2664/1998.
– η τήρηση, ενημέρωση και λειτουργία του συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο κ.δ. 19/23.7.1941 (Α΄ 244), όπως τροποποιήθηκε με το ν.δ. 811/19.1.1971 (Α΄ 9), καθώς και την παρ. 2 του άρθρου 8 του ν. 510/1974 (Α΄ 298), στις περιοχές στις οποίες δεν έχει επεκταθεί η λειτουργία του Εθνικού Κτηματολογίου και έως την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης του συνόλου της χώρας.
-η τήρηση και διαχείριση των αρχείων του συστήματος Μεταγραφών και Υποθηκών.
-η οργάνωση και τήρηση βάσεων ψηφιακών γεωχωρικών δεδομένων.»
α)Η Διαχείριση κτηματολογικών βάσεων δεδομένων ηλεκτρονικής ή αναλογικής μορφής και αρχείο προϊόντων τα οποία διαθέτει σε κάθε ενδιαφερόμενο[3],
Με τον ίδιο Νόμο ν.4512/2018 προβλέφθηκε η σταδιακή κατάργηση των Υποθηκοφυλακείων και Κτηματολογικών Γραφείων τα οποία από την κατάργησή τους και μετά περιέρχονται στο Φορέα.
Με την ολοκλήρωση της κατάργησής των κατά τόπων κτηματολογικών γραφείων και υποθηκοφυλακείων {έμμισθων και άμισθων}[5] ο εν λόγω Φορέας θα περιλαμβάνει 17 Κτηματολογικά Γραφεία και 75 Υποκαταστήματα.
Η οργάνωση των Υποθηκοφυλακείων του Κράτους και το αντικείμενό τους ορίζεται από το καν. διατ. της 19/23-7-1941 και τους Ν.434/1937, 1933/1939, 2182/1940, 2532/1940, 325/1976 ενώ ο διορισμός των Υποθηκοφυλάκων από το πδ. 616/1981 και η πρόσληψη προσωπικού από το ν.δ 811/1971 σε συνδυασμό με το ν.4055/2012 και την ΚΥΑ 37480/2012.
Δυνάμει των παραπάνω αναφερόμενων νομοθετικών πράξεων τα Υποθηκοφυλακεία διακρίνονταν σε έμμισθα και άμισθα, με Έμμισθα τα Υ/κεία περιοχών άνω των 40.000 κάτοικων. Οι υπάλληλοι των έμμισθων Υ/κείων θεωρούνταν δικαστικοί λειτουργοί και καταλαμβάναν θέσεις προσωποπαγούς χαρακτήρα δημοσίου δικαίου όπως επίσης και οι προϊστάμενοι υποθηκοφύλακες τόσο των έμμισθων αλλά και των άμισθων υποθηκοφυλακείων οι οποίοι σύμφωνα με το άρθρο 92 π.3 και 4 του Σ ήταν μόνιμοι κατέχοντας τη θέση με την ιδιότητα του δικαστικού υπαλλήλου έως ότου συμπληρώσουν τα 70 έτη υπό την προϋπόθεση της ύπαρξης των σχετικών θέσεων και υπηρεσιών. Ως προς τους υπάλληλους των άμισθων υποθηκοφυλακείων αυτοί προσλαμβάνονταν από τον υποθηκοφύλακα με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου.
Από το συνδυασμό των διατάξεων των άρθρων 17, 24, 92 και 94 του Συντάγματος προκύπτει ότι η προστασία του ατομικού δικαιώματος της ιδιοκτησίας διασφαλίζεται από την λειτουργία των υποθηκοφυλακείων ως δημόσιων υπηρεσιών αρμόδιων για την τήρηση βιβλίων δημόσιων στα οποία εγγράφονται εμπράγματα δικαιώματα {καταχώρηση και δημοσιότητα εμπράγματων δικαιωμάτων επί ακινήτων) και για το λόγο αυτό οι εν λόγω υπηρεσίες-είτε ως δημόσιες υπηρεσίες με τη λειτουργική έννοια στην περίπτωση των έμμισθων υποθηκοφυλακείων είτε ως δημόσιες υπηρεσίες κατά παραχώρηση στην περίπτωση των άμισθων υποθηκοφυλακείων υπάγονται στην ευθύνη της δικαστικής εξουσίας ως υπηρεσίες εξαρτημένες από τις δικαστικές αρχές και αποτελούν μονάδες -υπηρεσίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Αντικείμενο του εκάστοτε Υποθηκοφυλακείου, ανάλογα με την τοπική του αρμοδιότητα ήταν ενδεικτικά, η καταχώρηση και μεταγραφή συμβολαιογραφικών πράξεων, καταχώρηση αγωγών, τελεσίδικων δικαστικών αποφάσεων, προσημειώσεων, υποθηκών, αιτήσεων εξάλειψης υποθήκης άρσης κατάσχεσης , πλειστηριασμών, έκδοση αντιγράφων συμβολαίων και λοιπών πράξεων που έχουν εγγραφεί στα βιβλία του υποθηκοφυλακείου και χορήγηση σχετικών πιστοποιητικών.
Μετά την κτηματογράφηση και την περαίωση των σχετικών διαπιστωτικών πράξεων κτηματογράφησης του ΟΚΧΕ τα Κτηματολογικά Γραφεία που δημιουργήθηκαν με έδρα τα κατά τόπους υποθηκοφυλακεία προέβησαν στις πρώτες εγγραφές στα κτηματολογικά βιβλία τους των ακινήτων που κτηματογραφήθηκαν .
Βάσει αυτών κάθε ακίνητο απεικονίζεται στα κτηματολογικά διαγράμματα και εμφαίνεται με αποκλειστικό κωδικό αριθμό επί του εδάφους .
Από την έναρξη ισχύος του Κτηματολογίου σε κάθε μια από τις κατά ν.2308/1995 κτηματογραφούμενες περιοχές αντικαταστάθηκε το υφιστάμενο ως τότε σύστημα των μεταγραφών και υποθηκών και στα κατά τόπους κτηματολογικά γραφεία του Κτηματολογίου που ιδρύθηκαν βρίσκονται καταχωρημένες όλες οι νομικές και τεχνικές λεπτομέρειες, δικαιώματα και βάρη των ακινήτων καθώς και κάθε διοικητική πράξη και απόφαση που ορίζει και επιφέρει μεταβολή στα ακίνητα αυτά ενώ οι πρώτες εγγραφές μπορούν να αμφισβητηθούν δυνάμει των διατάξεων του ν.2664/1998, ανά περίπτωση είτε ενώπιον του Δικαστηρίου κατά την τακτική ή εκούσια δικαιοδοσία {άρθρο 6 παρ.2 και 3 του ν2664/98} είτε με αίτηση διόρθωσης προδήλου σφάλματος ενώπιον του προϊσταμένου του κτηματολογικού Γραφείου {άρθρο 18 του ν2664/1998}. Οι εγγραφές δε αυτές οριστικοποιούνται μετά από αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή την απόφαση του προϊσταμένου[6].
Τα έμμισθα ή άμισθα υποθηκοφυλακεία στον οποίων την τοπική αρμοδιότητα εμπίπτουν οι κτηματογραφημένες περιοχές λειτουργούν ως κτηματολογικά γραφεία[7] ενώ τα βιβλία που τηρούσε το αρμόδιο υποθηκοφυλακείο επέχουν θέση αρχείου το οποίο φυλάσσεται και εκδίδει σχετικά πιστοποιητικά ενώ χρησιμοποιείται ως βάση διόρθωσης των σφαλμάτων που έχουν εμφιλοχωρήσει στις αρχικές εγγραφές έως και την οριστικοποίηση τους .
Σύμφωνα με το άρθρο 3 του ν.2664/98 οι Προϊστάμενοι των Κτηματολογικών Γραφείων είναι δημόσιοι λειτουργεί ενώ το προσωπικό τους μπορεί να προσλαμβάνεται με σχέση ιδιωτικού δικαίου[8].
2.ΣΤΟΧΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟΥ -ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΤΩΝ ΥΠΟΘΗΚΟΦΥΛΑΚΕΙΩΝ
Η βάση του συστήματος των μεταγραφών ήταν προσωποκεντρική ενώ του συστήματος του κτηματολογίου κτηματοκεντρική για το λόγο αυτό απαιτεί τη σύνταξη, τήρηση και διαρκή ενημέρωση κτηματολογικών διαγραμμάτων.
Στο πλαίσιο αυτό στο υποθηκοφυλακεία τηρούνταν αλφαβητικό ευρετήριο ονομάτων βάσει των μεταβαλλόμενων ιδιοκτητών ενώ στο κτηματολόγιο ως βάση λαμβάνονται τα ακίνητα, τα οποία έχουν καθένα δικό του αποκλειστικό αριθμό Κ.Α.Ε.Κ στα κτηματολογικά διαγράμματα με στόχο όχι μόνο την τυπική δημοσιότητα αλλά και την ουσιαστική η οποία προστατεύει αποτελεσματικότερα των καλόπιστο συναλλασσόμενο. Εξάλλου ο ν.2664/1998 δεν θίγει σε καμία περίπτωση τις ισχύουσες ουσιαστικού δικαίου διατάξεις που αφορούν στον τρόπο κτήσης των εμπράγματων δικαιωμάτων αλλά έχει διαπιστωτικό χαρακτήρα ως προς τις πρώτες εγγραφές μέχρι αυτές να οριστικοποιηθούν.
Το σύστημα των κτηματολογικών εγγραφών διασφαλίζει τη νομιμότητα των τίτλων και των αναγκαίων στοιχείων των ακινήτων, την οριστική και χωρίς αμφισβητήσεις καταγραφή και κατοχύρωση της ιδιοκτησίας των πολιτών με την καταγραφή της γεωγραφικής περιγραφής του ακινήτου κατά θέση, μορφή και μέγεθος, καταγράφει τα δικαιώματα με χρησικτησία, εξασφαλίζει τη διαφάνεια, τη χρονική προτεραιότητα, την αρχή της δημοσιότητας με την καταχώρηση κάθε δικαιώματος και μεταβολής του στα κτηματολογικά βιβλία, τη δημόσια πίστη καθώς η χωρική αποτύπωση των ιδιοκτησιών αυξάνει την ασφάλεια δικαίου, προασπίζει αποτελεσματικότερα το δημόσιο συμφέρον, ενισχύει την ασφάλεια των συναλλαγών, διασφαλίζει τη δημόσια περιουσία, προστατεύει το περιβάλλον από καταπατήσεις δασικών περιοχών και αιγιαλού, περιορίζει τη γραφειοκρατία ενώ τέλος αποτελεί θεμελιώδες εργαλείο για την ορθολογική οργάνωση και ανάπτυξη.
Επιπλέον η ψηφιοποιηση των διαδικασιών και η ηλεκτρονική αποτύπωση και δημοσιότητά τους αδιαμφισβήτητα εξασφαλίζει τη διαφάνεια ενώ διευκολύνει τον πολίτη αλλά και τον επενδυτή. {άρθρο 2 του ν2664/1998}.
Σημαντική επ’ αυτού παράμετρος είναι η πρόσφατη υπαγωγή και μεταφορά του φορέα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας στο Υπουργείο Ψηφιακής διακυβέρνησής καθώς και ο ν.4727/2020 περί ψηφιακής διακυβέρνησης που εφαρμόζονται κατά κόρων σε όλες τις διαδικασίες που ακολουθεί αλλά και τις υπηρεσίες που προσφέρει ο φορέας[9].
5.ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ.
Δυνάμει της υπ’αριθ.139/9/13-5-2021 απόφασης του Δ.Σ. του Φορέα Ελληνικό Κτηματολόγιο και δυνάμει των διατάξεων του ν.4512/2018[10] καταργήθηκε στις 26-5-2021 το ειδικό άμισθο Υποθηκοφυλακείο Καλαμάτας καθώς και τα υποθηκοφυλακεία Παμίσου και Αβίας τα οποία υπήχθησαν στο Ν.Π.Δ.Δ -Φορέα- με την επωνυμία «Ελληνικό Κτηματολόγιο» ως υποκατάστημα του κτηματολογικού γραφείο Πελοποννήσου[11] και έδρα την Καλαμάτα.
Με την κατάργηση του υποθηκοφυλακείου δυνάμει του ν. 4512/2018 ο ειδικός άμισθος Υποθηκοφύλακας εντάχθηκε ως προϊστάμενος του Υποκαταστήματος , με οργανική θέση και σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου στην κατηγορία ΠΕ[12]ενώ οι πρώην ιδιωτικοί υπάλληλοι που είχαν προσληφθεί με σχέση ιδιωτικού δικαίου αποκτούν βάσει των διατάξεων του ν.4512/2018 άρθρο 20[13], την ιδιότητα του δημοσίου υπάλληλου με σχέση εργασίας ιδιωτικού δίκαιου αορίστου χρόνου.
Πριν την κατάργηση του ειδικού άμισθου υποθηκοφυλακείου το υποθηκοφυλακείο και Κτηματολογικό γραφείο Καλαμάτας υπαγόταν στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και αποτελούνταν από την Προϊσταμένη του Κτηματολογικού Γραφείου Καλαμάτας ως ειδικό άμισθο Υποθηκοφύλακα και από δύο υπαλλήλους με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου .
Οι υπάλληλοι της υπηρεσίας δεν είχαν συγκεκριμένα καθήκοντα προσδιορισμένα βάσει ενός οργανωτικού υπηρεσιακού σχεδιασμού αλλά υπάγονταν στις γενικές εντολές της προϊσταμένης με αποτέλεσμα να μην υπάρχει κανένας σχεδιασμός ως προς τις διαδικασίες και τη διεκπεραίωσή τους .
Απόρροια της απουσίας οργανωτικής διάρθρωσης στην υπηρεσία, σχεδιασμού διαδικασιών και καθορισμού αρμοδιοτήτων και καθηκόντων μεταξύ των υπαλλήλων ήταν όχι μόνο η δυσλειτουργία της υπηρεσίας και η αναποτελεσματικότητα αλλά και σοβαρά προβλήματα στη συναλλαγή με το κοινό .
Τα προβλήματα τα οποία αντιμετώπιζε η υπηρεσία λόγω της απουσίας σχεδιασμού διαδικασιών και διαχωρισμού αρμοδιοτήτων ήταν συνοπτικά :
– Αργοπορία στην μεταγραφή των συμβολαιογραφικών πράξεων, στην έκδοση αποφάσεων επί αιτήσεων προδήλων σφαλμάτων του ν 2664/98 άρθρο 18 , στην έκδοση πιστοποιητικών καθώς, λόγω της ελλείψεως καταμερισμού στην εργασία και στις διαδικασίες ολόκληρη η διαδικασία σε όλα της τα βήματα από την κατάθεση έως και την καταχώρηση έπρεπε να περνά από τον έλεγχο της προϊσταμένης
– Προβλήματα και προστριβές με το συναλλακτικό κοινό τόσο λόγω της αργοπορίας αλλά και της δισλειτουργικότητας που προκαλούνταν από την απουσία καταμερισμού καθηκόντων μεταξύ των υπαλλήλων.
– Αδυναμία συντονισμού και αποτελεσματικότητας που δημιουργούσε προβλήματα και στις σχέσεις του προσωπικού .
6. ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΑΜΙΣΘΟΥ ΥΠΟΘΥΚΟΦΥΛΑΚΕΙΟΥ
– Αύξηση υπαλληλικού προσωπικού από 2 σε 5{ καθώς ήρθαν 3 επιπλέον υπάλληλοι από το κτηματολογικό γραφείο Παμίσου και Αβίας που καταργήθηκε} υπό την εποπτεία της προϊσταμένης
– Συγκεκριμένος καταμερισμός εργασίας και καθηκόντων μεταξύ των υπαλλήλων .
– Διαχωρισμός των διαδικασιών
– Αυστηρή οργανωτική σχεδίαση{κάθε υπάλληλος έχει εκπαιδευτεί και καλείται να πραγματοποιήσει συγκεκριμένη ενέργεια με συγκεκριμένο αντικείμενο και να παράγει συγκεκριμένο αποτέλεσμα ακολουθώντας ορισμένα βήματα }.
– Ψηφιοποίηση των διαδικασιών { για το λόγο αυτό ο φορέας μεταφέρθηκε στην εποπτεία του Υπουργείου Ψηφιακής διακυβέρνησης}
– Δυνατότητα έκδοση σχετικών πιστοποιητικών διαδικτυακά-Δυνατότητα ελέγχου τίτλων στα κτηματολογικά βιβλία και ηλεκτρονικά. Η ψηφιοποίηση των σχετικών διαδικασιών έχει συντελέσει αποφασιστικά στην αποσυμφόρηση της υπηρεσία καθώς έχει περιορίσει τον αριθμό του συναλλασσόμενου κοινού .
– Ψηφιακός εκσυγχρονισμός των διαδικασιών με τη Δυνατότητα των συμβολαιογράφων να καταχωρούν ηλεκτρονικά τις συμβολαιογραφικές πράξεις και τους δικηγόρους να προβαίνουν στον έλεγχο των κτηματολογικών βιβλίων ηλεκτρονικά .
Στο υποκατάστημα της Καλαμάτας, ο συντονισμός η εποπτεία και ο έλεγχος των διαδικασιών ανήκει στην Προϊσταμένη της Υπηρεσίας .
Οι πέντε υπάλληλοι που στελεχώνουν σήμερα την υπηρεσία έχουν διακριτά καθήκοντα και θέσεις. Ο καθένας εξ ‘αυτών έχει συγκεκριμένη λειτουργική δραστηριότητα , η οποία αποτελεί μέρος – τμήμα του έργου που θα παραχθεί.
Ο διαχωρισμός των διαδικασιών και ο καταμερισμός τους σε τομείς εργασίας βρίσκεται σε πλήρη λειτουργική συνάφεια καθώς κάθε διαδικασία που επιτελείται από διαφορετικό υπάλληλο [εκροή} αποτελεί προϋπόθεση για την επόμενη διαδικασία που θα πραγματοποιηθεί από τον άλλο υπάλληλο [εισροή} για να την επιτελέσει {εκροή} αποτελεσματικά.
Παραλαμβάνει όλα τις καταχωριζόμενες στα κτηματολογικά φύλλα πράξεις όπως προβλέπονται και καθορίζονται στο άρθρο 12 του ν 2664/1998 και συγκεκριμένα :
Α} τις αναφερόμενες στο άρθρο 1192 Α.Κ. παρ.1 αριθ.1εμπράγματες δικαιοπραξίες με τις οποίες συνίσταται, μετατίθεται ή καταργείται ένα εμπράγματο δικαίωμα σε ακίνητο όπως επί παραδείγματι, αγορά, δωρεά, γονική παροχή,
Β}τις αναφερόμενες στο άρθρο 1192Α.Κ παρ.1 αριυ.2 πράξεις όπως προσκυρώσεις απαλλοτριώσεις πράξεις εφαρμογής , περιλήψεις κατακυρωτικής έκθεσης.
Γ} τις αναφερόμενες στο άρθρο 1192Α.Κ παρ.1 εδ. 4, 5 τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.
Δ} τις κατά τα άρθρα 220 Κ.Πολ.δ, αγωγές και ανακοπές του άρθρου 6 του ν.2664/1998.
Ε} τις μακροχρόνιες μισθώσεις του άρθρου 618 και 1208 Α.Κ και οι χρηματοδοτικές μισθώσεις του ν. 1665/86 όπως τροποποιήθηκε με το ν. 2367/1995.
αιτήσεις διόρθωσης προδήλου σφάλματος δυνάμει του άρθρο 18 του ν.2664/1998.
αιτήσεις προσωρινής καταχώρησης συμβολαίου κατά τη διαδικασία της διάταξης 7α του ν.2664/98
αιτήσεις διόρθωσης γεωμετρικών σφαλμάτων δυνάμει του άρθρο 19 παρ.2 του ν.2664/1998.
αιτήσεις για έκδοση πιστοποιητικών από το κτηματολόγιο ή το υποθηκοφυλακείο.
αιτήσεις προς έκδοση κτηματολογικών διαγραμμάτων και φύλλων, κτηματογραφικών διαγραμμάτων.
Ελέγχει σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 14 και 16 του ν.2664/1998,
την πληρότητα των αιτήσεων παραλαμβάνει
την πληρότητα των εγγράφων και των συνημμένων δικαιολογητικών που προσκομίζονται στις συμβολαιογραφικές πράξεις και την ορθότητα της περίληψης μεταγραφής,
την πληρότητα και ορθότητα των εγγράφων που προσκομίζονται για την καταχώρηση εγγραπτέων πράξεων όπως δικαστικών αποφάσεων και δικογράφων και εν συνεχεία την πληρότητα της περίληψης της υπό κρίση εγγραπτέας πράξης,
την πληρότητα και ορθότητα των αιτήσεων προς έκδοση σχετικών πιστοποιητικών και κτηματολογικών φύλλων, διαγραμμάτων κλπ,
ελέγχει την πληρότητα των αιτήσεων προδήλου σφάλματων ,και αιτήσεως διόρθωσης γεωμετρικών στοιχείων και την πληρότητα των επικαλούμενων εγγράφων που θα πρέπει να προσκομίζονται στις αιτήσεις αυτές για να γίνουν παραδεκτές σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 18,19 παρ.2, 14 και 16 του ν.2664/1998.
Υπολογίζει τα δικαιώματα σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4512/2018 και του ν.2664/98 άρθρο 4 και 22 και 23 όπως εξειδικεύονται από την Κ.Υ.Α.30864/30-7-2003{ΦΕΚ Β 1074/1-8-2003} ΚΑΙ 1065956/863/Α0006/15-7-2003{ΦΕΚ 985/Β/2003 αναφορικά με την έκδοση των κτηματολογικών φύλλων και διαγραμμάτων. αναφορικά με τα αναλογικά τέλη που καταβάλλονται για την εγγραφή πράξεων στα κτηματολογικά φύλλα και την έκδοση σχετικών πιστοποιητικών τα πάγια και αναλογικά τέλη και τα δικαιώματα που προβλέπονται να καταβάλλονται υπέρ του ΕΚΧΑ Α.Ε., ΟΚΧΕ Α.Ε, Ελληνικού Δημοσίου και υποθηκοφυλακείων {όσα ακόμα δεν έχουν καταργηθεί προσδιορίζονται αναλόγως από ΄ένα πλέγμα διατάξεων νόμων και υπουργικών αποφάσεων οι οποίες αναφέρονται αναλυτικά στα άρθρα 5, 6, 7, και 8 του ν.4512/2018 ν.325/1976/ΦΕΚ Α[14]}.
κτηματολογικά διαγράμματα και φύλλα, Κτηματογραφικά διαγράμματα σύμφωνα με το άρθρο 22 του ν2664/1998 καθώς τα κτηματολογικά γραφεία οφείλουν να χορηγούν πιστοποιητικά, αντίγραφα, αποσπάσματα από τα κτηματολογικά φύλλα σε όποιον έχει υποβάλει σχετική αίτηση είτε αυτοπροσώπως είτε με αντιπρόσωπο .
πιστοποιητικά που ζητούνται δυνάμει των άρθρων 14, 15, 16 και 22 του ν.2664/1998, Πιστοποιητικά μεταγραφής, ιδιοκτησίας ,βαρών, μη διεκδίκησης, κατασχέσεων, από τα κτηματολογικά βιβλία και από τα σχετικά βιβλία του υποθηκοφυλακείου αφού προβεί σε σχετικό έλεγχο μερίδων.
Σύμφωνα με το άρθρο 9 του ν.4512/2018 τηρείται ηλεκτρονικό βιβλίο Ημερολόγιο εισερχόμενων πράξεων και βιβλίο αιτήσεων για την έκδοση και χορήγηση πιστοποιητικών, αντιγράφων και αποσπασμάτων όπου και εγγράφονται οι σχετικές αιτήσεις αυθημερόν σύμφωνα με την αρχή της χρονικής προτεραιότητας[15].
Εν συνεχεία όλα τα έγγραφα πρωτοκολλώνται από στο γραφείο πρωτοκόλλου και καταβάλλονται τα ποσά που έχουν υπολογιστεί από το front desk
9.1.ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗΣ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΣΤΑ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ
Για να καταχωρηθεί μια δικαστική απόφαση στο κτηματολογικό γραφείο Καλαμάτας θα πρέπει ο Αιτών δια του πληρεξουσίου δικηγόρου του να καταθέσει στο FRONT DESK ένα σύνολο εγγράφων τα οποία πρέπει να περιλαμβάνουν σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.5412/2018 και 2664/1998.
επικυρωμένο αντίγραφο της δικαστικής προς καταχώρηση απόφασης
έκθεση επίδοσης της δικαστικής απόφασης
πιστοποιητικό τελεσιδικίας της απόφασης από το αρμόδιο δικαστήριο
κτηματολογικό διάγραμμα του ακινήτου για το οποίο ζητείται η καταχώρηση
Εν συνεχεία ακολουθείται, έλεγχος πληρότητας και ορθότητας εγγράφων και δικαιολογητικών και υπολογισμός τελών. Η διαδικασία ακολουθεί διαγραμματικά τα παρακάτω βήματα :
9.3.ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΑΙΤΗΣΗΣ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΚΤΗΜΜΑΤΟΛΟΓΙΚΟΥ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑΤΟΣ
10.ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ -ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ
Κάθε Οργανισμός είναι ένα σύνολο θεσμών , δομών, οργάνων και διαδικασιών που έχει ως στόχο την παραγωγή αποτελεσμάτων.
Άνθρωποι, γνώσεις, υποδομές, συνεργασίες σχεδιάζονται και οργανώνονται με τρόπο ώστε να εξυπηρετούν με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο τις επιδιώξεις και τους στόχους τους οποίους καλείται να εκπληρώσει ο οργανισμός αλλά και τους λόγους για τους οποίους συνεστήθη .
Με το σκεπτικό ότι κάθε οργανισμός λειτουργεί σε ΄΄ένα περιβάλλον με το οποίο αλληλεπιδρά ενώ συγκροτείται από ανθρωπινα σύνολα -προσωπικό που έρχονται σε συναλλαγή με το κοινωνικό σύνολο ,ο οργανισμός θα πρέπει να είναι σχεδιασμένος με τέτοιο τρόπο ώστε να εξισορροπεί τα συγκρουόμενα συμφέροντα και αντιθέσεις των ανθρώπινων υποσυνόλων, να ανταποκρίνεται με τον καλύτερο τρόπο στις ανάγκες τους αλλά και τις εξωτερικές επιδράσεις του περιβάλλοντος επιτυγχάνοντας με τον καλύτερο και αποτελεσματικότερο τρόπο τους στόχους του.
Στο πλαίσιο αυτό σκόπιμη είναι η διάκριση μεταξύ Δημόσιων και ιδιωτικών οργανισμών οι οποίοι αν και παρουσιάζουν πολλά κοινά σημεία κυρίως ως προς τη διοίκηση του ανθρώπινου δυναμικού και την οργάνωση τους έχουν σημαντικές αποκλείσεις ως προς τα κίνητρα και τους στόχους τους καθώς η λειτουργία τους αποβλέπει στην εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος διασφαλίζοντας την ευημερία και τα δικαιώματα των πολιτών. Για το λόγο αυτό το Κράτος δικαίου επιβάλλει οι δημόσιες οργανώσεις ως φορείς άσκησης δημόσιας εξουσίας να λειτουργούν και να αναπτύσσουν τις δραστηριότητες τους σύμφωνα με την αρχή της νομιμότητας και με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον καθώς οι δημόσιοι οργανισμοί δεν επιδιώκουν την κερδοφορία αλλά καλύπτουν κοινωνικές ανάγκες και παράγουν χρήσιμα κοινωνικά αγαθά.
Η ανάγκη εξισορρόπησης των αντικρουόμενων συμφερόντων, της νομιμότητας και της αποτελεσματικότητας προς χάρη του δημόσιους συμφέροντος επιτάσσει την ορθολογική και ρεαλιστική οργάνωση κάθε δημόσιου οργανισμού. Για το λόγο αυτό οι δημόσιοι οργανισμοί καταρχήν λειτουργούν βάσει του νόμου και ορισμένου θεσμικού πλαισίου. Παρά ταύτα όπως σε κάθε οργανισμό κομβικό στοιχείο για την αποτελεσματικότητά του είναι η σωστός σχεδιασμός και οργάνωση- οριζόντιος και κάθετος όλων των διαδικασιών και η εύρυθμη λειτουργία τους ως συνόλου.
Ο σωστός σχεδιασμός προϋποθέτει :
Καταγραφή
Εργασιών
Αναγκών Ιδιαίτερων προβλημάτων
Ανάλυση {όλων των δεδομένων- έρευνα ]
Διαχωρισμό
Αντικειμένων μονάδων -αρμοδιοτήτων
Σχεδιασμό μεθόδων- διαδικασιών
Ενέργειες – Βήματα για κάθε δραστηριότητα
Στο πλαίσιο αυτό κάθε θέση εργασίας θα πρέπει να έχει:
συγκεκριμένο αντικείμενο
να ευθύνεται για συγκεκριμένο αποτέλεσμα
να καλείται να κάνει συγκεκριμένη ενέργεια
να έχει τις δεξιότητες που απαιτούνται, τις γνώσεις και την εμπειρία και την εκπαίδευση
Να προβλέπεται από ορισμένο θεσμικό πλαίσιο
Να λειτουργεί και να συνεργάζεται σωστά τόσο με το εσωτερικό περιβάλλον και τα ανθρώπινα υποσύνολα του οργανισμού όσο και με το εξωτερικό περιβάλλον /τους πολίτες -συναλλακτικό κοινό .
Η λειτουργία του υποκαταστήματος Καλαμάτας στα πλαίσια του νέου φορέα Ελληνικού Κτηματολογίου είναι:
Ορθότερή, αποτελεσματικότερη και πιο διαφανής σε σχέση με το προηγούμενο καθεστώς.
Οι διαδικασίες ολοκληρώνονται μετά από σαφή καταμερισμό αρμοδιοτήτων μεταξύ των υπαλλήλων, εξασφαλίζοντας την ορθότητα και την ταχύτητα στις συναλλαγές .
Το νέο καθεστώς είναι ψηφιοποιημένο, γεγονός που διευκολύνει τόσο τις συναλλαγές με το κοινό αλλά και τις δι’ αποστάσεως συναλλαγές.
Ο Φορέας ελληνικού Κτηματολογίου μέσα σε πολύ σύντομο διάστημα προωθεί μια νέα κουλτούρα στις συναλλαγές με το κοινό, η οποία είναι πολύ διαφορετική από αυτή που υιοθετούνταν από το προηγούμενο καθεστώς, το οποίο δεν ήταν σε καμία περίπτωση αυτοματοποιημένο και τυποποιημένο .
Παρόλα αυτά, ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών και η ψηφιοποίησή τους, που προωθείται με γρήγορους ρυθμούς από τον Φορέα, δημιουργεί κάποια προβλήματα που σκόπιμο είναι να υπογραμμισθούν και αφορούν τις συναλλαγές με το κοινό .
Οι πολίτες ιδίως αυτοί που είναι μεγαλύτερης ηλικίας δυσκολεύονται συχνά στη συμπλήρωση των σχετικών αιτήσεων ενώ δεν μπορούν να ανταποκριθούν εύκολα στο νέο ψηφιοποιημένο καθεστώς με αποτέλεσμα πολύ συχνά να δημιουργούνται προστριβές με το κοινό .
Παλαιότερα ο υπάλληλος συνήθιζε να εξυπηρετεί τον συναλλασσόμενο προσφέροντας και βοηθώντας τον στη συμπλήρωσή των σχετικών αιτήσεων και εγγράφων, ενώ σήμερα ο φορέας θέλει τον υπάλληλο αποστασιοποιημένο [συνήθεια αυτή θα πρέπει να αποφεύγεται σύμφωνα με τις κατευθυντήριες γραμμές του φορέα προς τους υπάλληλους που στελεχώνουν την υπηρεσία}.
Επιπλέον οι υπηρεσίες συνηθίζουν πλέον να μην επικοινωνούν τηλεφωνικά αλλά μόνο μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, διαδικασία με την οποία δεν είναι ακόμα εξοικειωμένες οι μεγαλύτερες ηλικίες.
Ένα ακόμα πρόβλημα που παρατηρείται είναι ότι υπό το προηγούμενο καθεστώς ο υποθηκοφύλακάς είχε την ευθύνη αγοράς αναλώσιμων ενώ τώρα η ευθύνη αυτή υπάγεται στο φορέα .Το γεγονός αυτό δημιουργεί προβλήματα τα οποία ενώ είναι απλά δεν μπορούν να λυθούν το ίδιο εύκολα με συνέπειες δυσμενείς για τη λειτουργία της υπηρεσίας πχ ‘έλλειψή υποδομών όπως για παράδειγμα επαρκών εγκαταστάσεων που θα καλύπτουν τις απαιτήσεις της υπηρεσίας.
Τα προβλήματα αυτά μπορούν να επιλυθούν με έναν ορθότερο κεντρικό ανασχεδιασμό που θα περιλαμβάνει:
την πρόσληψη επιπλέον υπάλληλων ώστε να υπάρχει δυνατότητα παροχής βοήθειας και πληροφοριών στους συναλλασσόμενους.
Μέτρα ομαλής μετάβασης από το παλαιό στο νέο καθεστώς τόσο δι-υπηρεσιακά αλλά και συναλλακτικά.
Σεμινάρια εκπαίδευσης των υπαλλήλων.
Πρόβλεψη και καθορισμό διαδικασιών που θα διευκολύνουν και θα ανταποκρίνονται άμεσα στις ανάγκες της υπηρεσίας {πχ ανάγκες αναλώσιμων }.
Αφού μελετηθούν οι ιδιαίτερες ανάγκες του υποκαταστήματος με βάση των όγκο των πράξεων και το υπαλληλικό προσωπικό που διαθέτει ώστε αναλόγως να σχεδιαστεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική διαχείρισης των διαδικασιών της υπηρεσίας.
ΕΠΙΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ
Θετικά Αρνητικά
-Αποτελεσματικότητα -Δεν είναι όλοι οι πολίτες
-Διαφάνεια εξοικειωμένοι με το νέο
-Ψηφιοποίηση καθεστώς.
-Διευκόλυνση -Προβλήματα στη συναλλαγή
-Ταχύτητα με το κοινό λόγο μη κατανόησης
-Μείωση προστριβών και πληροφόρησης.
-Ηλεκτρονική έκδοση -Προβλήματα αναλωσίμων
-Μείωση γραφειοκρατίας στην υπηρεσία.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ
Θετικά> Αρνητικά
Παρά ταύτα κρίνονται αναγκαία :
Ο εντοπισμός, η καταγραφή και αντιμετώπιση των προβλημάτων και των λειτουργικών αναγκών της υπηρεσίας από κάτω προς τα πάνω καθώς, ο φορέας είναι καινούριος και η μετάβαση από το προηγούμενο καθεστώς θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο ομαλή, τόσο αναφορικά με το προσωπικό που στελεχώνει την υπηρεσία αλλά και για το συναλλακτικό κοινό, που καλείται να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα και τη νέα κουλτούρα μεταρρυθμίσεων του νέου θεσμικού καθεστώτος του φορέα.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ
1) Αδαμόπουλος Γ., 2010, Υποθηκοφυλακεία -Ακίνητα, Αθήνα 2010.
2) Αργυρίου Δημήτριος, 2008, Το δίκαιο του Κτηματολογίου, Νομική Βιβλιοθήκη, Αθήνα.
5) Μαγουλάς Γ,2007, Κτηματολογικές εγγραφές , εκδόσεις Σάκκουλα, Αθήνα -Θεσαλ/κη.
6) Σπυριδάκης Ι/ Σπυριδάκης Μ.,2016, Δίκαιο του Κτηματολογίου, Εκδόσεις Σάκκουλα, Αθήνα 2016.
7) Συλλ. έργο,2009, Τσέκος Θ, Νέα Δημόσια Διοίκηση, εταιρική ευθύνη και κοινωνία των πολιτών, Πρακτικά 2 ου συνεδρίου Διοικητικών επιστημόνων, επιμ. Πραβίτα Μ., εκδόσεις Σάκκουλας, Αθήνα 2009.
ΒΑΣΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ
ν.4512/2018 ΦΕΚ.5/Α/17-1-2018
ν.1647/1986 ΦΕΚ Α’ 141/19-9-1986
ν.2308/1995 ΦΕΚ Α’ 114/15-6-1995
ν.2664/1998 ΦΕΚ Α’275/3-12-1998
ν.3127/2003 ΦΕΚ Α’67/19-3-2003
ν.4164/2013.
4727/2020 ΦΕΚ Α 184/23-9-2020
ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ
ΝΟΜΟΛΟΓΙΑ
ΣτΕ Ολ.1757/2019
ΣτΕ τμήμα Γ’ 218/2019
[1] Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ Ανώνυμη Εταιρεία», συστάθηκε με την υπ΄ αρίθμ. 81706/6085/1995 απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (Β΄872), που εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση της παρ.1 του άρθρου 14 του ν. 2308/1995 (Α΄114) και μετονομάστηκε ως άνω με το δεύτερο εδάφιο της παρ.1 του άρθρου 1 του ν. 4164/2013 (Α΄156), καταργείται χωρίς να τεθεί σε εκκαθάριση και διαγράφεται από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) του ν. 3419/2005 (Α΄ 297).
[2] Προεδρικό Διάταγμα «Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων και μετονομασία Γενικών Γραμματειών» ΦΕΚ τ. Α/3/6-1-2021.
[4] με σκοπό τη σύνταξη ,τήρηση και ενημέρωση του ενιαίου αποδεικτικού Κτηματολογίου Ελλάδος, τη γεωαιτική κάλυψη και χαρτογράφηση της χώρας, την απογραφή και χαρτογράφηση των φυσικών διαθέσιμών της και τη δημιουργία τράπεζας στοιχείων γης και περιβάλλοντος.
[5] 390 Υποθηκοφυλακεία σε όλη την Ελληνική Επικράτεια.
[6] Τα στοιχεία που καταχωρίζονται στα κτηματολογικά φύλλα αναφέρονται στο άρθρο 11.παρ.4 του ν2664/98.
[7] κάθε κτηματολογικό γραφείο είναι τοπικά αρμόδιο για τις κτηματολογικές εγγραφές που αφορούν τα ακίνητα της περιοχής του, ενώ η περιοχή ορίζεται με κοινή υπουργική απόφαση του άρθρου 13 του ν 2308/1995 [άρθρο 5 του ν.2664/1998}
[8] κατ’ εφαρμογή του καν.διατ.19/23-7-1941 ενώ σύμφωνα με το άρθρο 23 του ν.2664/98 κατά τη μεταβατική. περίοδο το προσωπικό των ΥΠ/κείων καλύπτει τις πάγιες και διαρκείς ανάγκες προσωπικού των κτηματολογικών γραφείων με τις ισχύουσες έννομες σχέσεις .
[9] Άρθρο 17 Ηλεκτρονική διακίνηση δημοσίων εγγράφων εντός του ίδιου φορέα Άρθρο 18 Ηλεκτρονική διακίνηση δημοσίων εγγράφων μεταξύ δημοσίων φορέων Άρθρο 19 Ηλεκτρονικό πρωτόκολλο. Άρθρο 20, Ηλεκτρονική αρχειοθέτηση. Άρθρο 21, Στατιστική επεξεργασία δεδομένων ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΣΤ΄ ΠΑΡΟΧΗ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΕΝΙΑΙΑ ΨΗΦΙΑΚΗ ΠΥΛΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ. Άρθρο 22, Παροχή ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών. Άρθρο 23, Κανόνες για την παροχή νέων ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών και την τροποποίηση ψηφιακών δημόσιων υπηρεσιών
[10] Οι αρμοδιότητες των Κτηματολογικών Γραφείων, ασκούνται: α) στην περιοχή της τοπικής αρμοδιότητας του αντίστοιχου Κτηματολογικού Γραφείου ή Υποθηκοφυλακείου της έδρας τους που καταργείται με την παράγραφο 7 του άρθρου1 Ν4512/2018, β) στην περιοχή τοπικής αρμοδιότητας εκάστου Υποκαταστήματος που υπάγεται σε αυτό σύμφωνα με την παρ. 2 του παρόντος, όπως θα ορισθεί με την απόφαση της παρ. 7 του άρθρου 1, και γ) στην περιοχή τοπικής αρμοδιότητας των καταργούμενων Υποθηκοφυλακείων των οποίων η αρμοδιότητα μεταφέρεται απευθείας στο Κτηματολογικό Γραφείο με τη δημοσίευση της απόφασης της παρ. 7 του άρθρου 1.
[11] Κάθε Κτηματολογικό Γραφείο οργανώνεται και λειτουργεί σε επίπεδο Διεύθυνσης και διαρθρώνεται σε Τμήματα ως εξής :α) Νομικό Τμήμα, β) Τεχνικό Τμήμα και γ) Τμήμα Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης , δ) Υποκαταστήματα. Άρθρο 17 του ν4512/2018.
[12] Άρθρο 18 ν.4512/2018:Στο Φορέα συνιστώνται ενενήντα δύο (92) οργανικές θέσεις Προϊσταμένων Κτηματολογικών Γραφείων και Υποκαταστημάτων τους, κατηγορίας ΠΕ, με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου. Οι θέσεις κατανέμονται ανά μία σε κάθε Κτηματολογικό Γραφείο και Υποκατάστημα Κτηματολογικού Γραφείου, όπως αυτά προβλέπονται στην παράγραφο 2 του άρθρου 15, και εντάσσονται σε ειδικό κλάδο Προϊσταμένων Κτηματολογικών Γραφείων και Υποκαταστημάτων Κτηματολογικών Γραφείων που συστήνεται με τον παρόντα νόμο στο Φορέα. Για την επιλογή και τοποθέτηση στις θέσεις ευθύνης της παραγράφου 1 απαιτούνται σωρευτικά τα ακόλουθα προσόντα :α) Τίτλος σπουδών Τμήματος Νομικής. β) Καλή γνώση μίας τουλάχιστον εκ των γλωσσών αγγλικής, γαλλικής ή γερμανικής, σύμφωνα με όσα ορίζονται στο άρθρο 28 του π.δ. 50/2001 (Α΄39).γ) Άσκηση δικηγορικού ή συμβολαιογραφικού λειτουργήματος, ή προϋπηρεσία στη νομική διεύθυνση ή σε νομικό τμήμα Κτηματολογικού Γραφείου του Φορέα, για δεκαπέντε έτη συνολικά .Όπως καταργήθηκε με την Παρ.2 Άρθρο 74 ΝΟΜΟΣ 4685/2020 με ισχύ την 7/5/2020. Κατά την πρώτη εφαρμογή του παρόντος νόμου, οι θέσεις της παραγράφου 1, καλύπτονται ως εξής :α) από τους Προϊσταμένους και, όπου αυτοί ελλείπουν, από τους νόμιμους αναπληρωτές τους, των καταργούμενων εμμίσθων Υποθηκοφυλακείων, εφόσον δεν έχουν υποβάλει αίτηση μετάταξης κατά τα οριζόμενα στην παράγραφο 4 του άρθρου 20, και β) από τους ειδικούς άμισθους Υποθηκοφύλακες εφόσον υποβάλουν στο Φορέα σχετική αίτηση εντός αποκλειστικής προθεσμίας ενός (1) μηνός από την πρόσκληση του επόμενου εδαφίου. Ο Φορέας αποστέλλει, εντός προθεσμίας ενός (1) μηνός από τη δημοσίευση του παρόντος, προς τους υπηρετούντες άμισθους Υποθηκοφύλακες, πρόσκληση προς υποβολή αίτησης μεταφοράς και ένταξης στο Φορέα. Η ένταξη των ειδικών άμισθων Υποθηκοφυλάκων σε υπαλληλικό βαθμό διενεργείται με απόφαση του Δ.Σ. του Φορέα, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις διατάξεις των άρθρων 80 και 82 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 3528/2007, όπως ισχύει). Η υπηρεσία των ανωτέρω στις θέσεις αμίσθων Υποθηκοφυλάκων θεωρείται ως πραγματική δημόσια υπηρεσία για κάθε νόμιμη συνέπεια. Στις θέσεις της παραγράφου 1 τοποθετείται, κατά τα οριζόμενα στην απόφαση της παραγράφου 7 του άρθρου 1, όποιο από τα πρόσωπα των περιπτώσεων α΄ και β΄ του πρώτου εδαφίου της παρούσας παραγράφου υπηρετούσε στο καταργούμενο, έμμισθο ή άμισθο, υποθηκοφυλακείο της έδρας του Κτηματολογικού Γραφείου ή του Υποκαταστήματος.
[13] Στις θέσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 17 μεταφέρεται, με τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που υπηρετεί στην ΕΚΧΑ Α.Ε. κατά τη δημοσίευσή του, εφόσον κατέχει τα τυπικά προσόντα πρόσληψης του κλάδου, της εκπαιδευτικής βαθμίδας και της ειδικότητας των αντίστοιχων θέσεων. Για τη μεταφορά του προηγούμενου εδαφίου δεν απαιτείται το πρόσθετο προσόν διορισμού της παρ. 1 του άρθρου 27 του π.δ. 50/2001. Για την ένταξη του προσωπικού του πρώτου εδαφίου εκδίδεται διαπιστωτική απόφαση του Δ.Σ. του Φορέα, με την οποία γίνεται και η κατάταξή του σε βαθμούς, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στις διατάξεις των άρθρων 80 και 82 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. που κυρώθηκε με το άρθρο πρώτο του ν. 3528/2007, όπως τροποποιήθηκαν από την παρ. 2 του άρθρου 25 του ν. 4369/2016. Για την κατάταξη λαμβάνεται υπόψη ο χρόνος υπηρεσίας του προσωπικού όπως έχει αναγνωριστεί από την ΕΚΧΑ Α.Ε.2. Το προσωπικό ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που τυχόν δεν εντάσσεται στις θέσεις της παραγράφου 1 του άρθρου 17, κατατάσσεται με απόφαση του Δ.Σ. του Φορέα σε προσωποπαγείς θέσεις με σχέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου, οι οποίες συνιστώνται με την ίδια απόφαση και καταργούνται με την αποχώρηση όσων τις κατέχουν με οποιονδήποτε τρόπο.
[14] άρθρα 3,5,12 του ν325/1976,2308/1995 άρθρο 2, 2408/1996, 3481/2006 άρθρο 1, 2844/2000 άρθρο 19, 2915/2001, 3226/2004 άρθρο 17, 2145/1993 άρθρο 20, 3472/2006 και εξειδικεύθηκαν από τις υπουργικές αποφάσεις 59341/80, 28689/85, 43319/1988, 79999/1990, 71670/97, 150525/2002, 71670/92.
Ειδικότερα: Τα πάγια και αναλογικά τέλη, καθώς και τα δικαιώματα ή πρόστιμα ή λοιπά έσοδα που προβλέπεται να καταβάλλονται υπέρ της ΕΚΧΑ Α.Ε. ή του ΟΚΧΕ, ή του Ελληνικού Δημοσίου, σύμφωνα με τις παραγράφους 8 και 10 του άρθρου 2 του ν. 2308/1995 (Α΄ 114), την παρ. 2 του άρθρου 18 του ν. 3212/2003 (Α΄ 308), όπως τροποποιήθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 10 του ν. 3481/2006, το άρθρο 1 του ν. 3481/2006 (Α΄ 162), την περίπτωση δ΄ της παρ. 2 του άρθρου 1 του ν. 4164/2013 (Α΄ 156), την παρ. 2 του άρθρου 4, τις παραγράφους 1 και 4 του άρθρου 14, την παράγραφο 2 του άρθρου 22, την περίπτωση δ΄ της παραγράφου 5 και την περίπτωση γ΄ της παρ. 6 του άρθρου 23 του ν. 2664/1998, όπως αντικαταστάθηκαν με τα άρθρα 2 και 3 του ν. 4164/2013, την 41030/2.9.2014 απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Β΄ 2397), την 11907/16.3.2009 κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (Β΄ 573) και την παρ. 5 του άρθρου 3Α του ν. 4354/2015 (A΄ 176), όπως προστέθηκε με την παρ. 2 του άρθρου 70 του ν. 4389/2016 (A΄94), αποτελούν έσοδα του Φορέα και καταβάλλονται υπέρ αυτού. Τα πάγια και αναλογικά τέλη και δικαιώματα που προβλέπεται να καταβάλλονται υπέρ του Ελληνικού Δημοσίου, των αμίσθων Υποθηκοφυλάκων, των εμμίσθων Υποθηκοφυλακείων, των εκτελούντων ή αναπληρούντων στα έργα Υποθηκοφύλακα, Συμβολαιογράφων ή Ειρηνοδικών και του ΤΑ.ΧΔ.Ι.Κ., με τις διατάξεις:
α) του ν. 325/1976 (Α΄125), όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, και των κατ΄ εξουσιοδότησή του εκδοθεισών κανονιστικών αποφάσεων,
β) της παρ. 5 του άρθρου 19 του ν. 2844/2000 (Α΄220), η οποία προστέθηκε με την παρ. 6 του ν. 2915/2001 (Α΄109),
γ) του άρθρου 17 του ν. 3226/2004 (Α΄24) και
δ) του άρθρου 20 του ν. 2145/1993 (Α΄88), καταργούνται και αντικαθίστανται από τα τέλη υπέρ του Φορέα και τις αποδόσεις υπέρ του ΤΑ.ΧΔ.Ι.Κ Άρθρο 6 του ν5412/20218 Όπως τροποποιήθηκε με το Άρθρο 58 ΝΟΜΟΣ 4602/2019 με ισχύ την 9/3/2019
Έκδοση πιστοποιητικών .κτηματολογικών διαγραμμάτων και φύλλων Για τη χορήγηση πιστοποιητικού από τα βιβλία, καταβάλλεται πάγιο τέλος εννέα ευρώ και πενήντα λεπτών (9,50). Όταν με την ίδια αίτηση χορηγούνται περισσότερα του ενός πιστοποιητικά για τον ίδιο τίτλο, καταβάλλεται πάγιο τέλος έξι ευρώ και πενήντα λεπτών (6,50) για κάθε, επιπλέον του ενός, πιστοποιητικό. Όταν το πιστοποιητικό χορηγείται με την υποβολή αίτησης για εγγραφή πράξης, καταβάλλεται πάγιο τέλος έξι ευρώ και πενήντα λεπτών (6,50), για κάθε πιστοποιητικό.
1α. Για τη χορήγηση από τα κτηματολογικά βιβλία πιστοποιητικού κτηματολογικών εγγραφών, αντικειμένου (ακινήτου) ή προσώπου (φυσικού ή νομικού), καταβάλλεται πάγιο τέλος εννέα ευρώ και πενήντα λεπτών (9,50). Όταν το εκδιδόμενο πιστοποιητικό περιέχει περισσότερες από μία ενότητες εγγραπτέων δικαιωμάτων κατά μεταφορά από το κτηματολογικό φύλλο, όπου αυτές απεικονίζονται κατά το άρθρο 11 του ν. 2664/1998 (A΄ 275) καταβάλλεται πάγιο τέλος τεσσάρων ευρώ και πενήντα λεπτών (4,50) για κάθε, επιπλέον της μίας, ενότητα.
[15] Το «Ημερολόγιο Εισερχομένων Πράξεων», το «Βιβλίο Αιτήσεων για την έκδοση και χορήγηση πιστοποιητικών, αντιγράφων και αποσπασμάτων» και τα λοιπά κτηματολογικά βιβλία και διαγράμματα που προβλέπεται να τηρούνται ηλεκτρονικά στα Κτηματολογικά Γραφεία, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 3 του ν. 2664/ 1998, για τις κτηματογραφημένες περιοχές της κατά τόπον αρμοδιότητάς τους.
[16] όπου θα συμπληρώνει τα πλήρη στοιχεία, το δικαίωμα , το φυσικό πρόσωπο για το οποίο ζητείται η καταχώρηση και το Κ.Α.Ε.Κ του ακινήτου.
[17] στην οποία αναφέρεται η πράξη -δικαστική απόφαση -που ζητείται να καταχωριστεί με όλα τα στοιχεία της πράξης, του αιτούντος, του εναγόμενου, του ακινήτου ,του διατακτικού της απόφασης
[1] Η ανώνυμη εταιρεία με την επωνυμία «ΕΘΝΙΚΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΚΑΙ ΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΣΗ Ανώνυμη Εταιρεία», συστάθηκε με την υπ΄ αρίθμ. 81706/6085/1995 απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας, Οικονομικών και Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (Β΄872), που εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση της παρ.1 του άρθρου 14 του ν. 2308/1995 (Α΄114) και μετονομάστηκε ως άνω με το δεύτερο εδάφιο της παρ.1 του άρθρου 1 του ν. 4164/2013 (Α΄156), καταργείται χωρίς να τεθεί σε εκκαθάριση και διαγράφεται από το Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.) του ν. 3419/2005 (Α΄ 297).
[2] Προεδρικό Διάταγμα «Μεταφορά υπηρεσιών και αρμοδιοτήτων μεταξύ Υπουργείων και μετονομασία Γενικών Γραμματειών» ΦΕΚ τ. Α/3/6-1-2021.
Δικηγορικό γραφείο Μαρίστας Ορφανού. Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω. Μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να σας παρέχουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία χρήστη. Οι πληροφορίες των cookies αποθηκεύονται στο πρόγραμμα περιήγησής σας και εκτελούν λειτουργίες όπως η αναγνώρισή σας όταν επιστρέφετε στον ιστότοπό μας και βοηθώντας την ομάδα μας να καταλάβει ποια τμήματα του ιστότοπου μας θεωρείτε πιο ενδιαφέροντα και χρήσιμα.
Απολύτως απαραίτητα cookies
Το απολύτως απαραίτητα Cookies θα πρέπει να είναι ενεργοποιημένα ανά πάσα στιγμή, ώστε να μπορούμε να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας για τις ρυθμίσεις cookies.
Εάν απενεργοποιήσετε αυτό το cookie, δεν θα μπορέσουμε να αποθηκεύσουμε τις προτιμήσεις σας. Αυτό σημαίνει ότι κάθε φορά που επισκέπτεστε αυτόν τον ιστότοπο θα πρέπει να ενεργοποιείτε ή να απενεργοποιείτε ξανά τα cookies.